Interjú Sánta Csabával az uzletimodellek.hu alapítójával.

2017-es év interjú sorozatom első részében Sánta Csabával beszélgetek az üzleti modell szerepéről. Megismerheti miért fontos, hogy vállalkozása tudatosan kidolgozott üzleti modellre épüljön. Mikor van szükség újra gondolni vállalkozásának üzleti modelljét.

 

0001.pngMuzamel Tamás: Röviden bemutatnád, hogy mivel foglalkozol?

Sánta Csaba: A magyar kisvállalkozóknak segítek tudatosan és tervezetten építeni a vállalkozásukat, hogy tartós sikereket érjenek el. Teszem ezt egyéni konzultáció, kiscsoportos workshopok, előadások és online tréningek formájában. A legfőbb téma az üzleti modellezés. Ehhez kapcsolódóan a vállalkozás stratégiai alapjainak felállításában, az éves üzleti terv elkészítésében és annak megvalósításában segítem őket.

 

M.T.: Miért van szüksége egy vállalkozásnak üzleti modellre?

S.Cs.: Minden vállalkozásnak van üzleti modellje, csak nem biztos, hogy tud róla. Azonban ha ez minél tudatosabban van kidolgozva, akkor annál könnyebben észre tudja venni a vállalkozó azokat a hiányosságokat, amit hátráltatják a tovább haladásban, vagy épp a lemaradását okozzák a versenytársakhoz képest, és annál könnyebben látja meg azokat a lehetőségeket, amik segítségével versenyelőnyre, egyediségre tud szert tenni.

Ha egy vállalkozó érti a modellezés gondolkodásmódját, akkor képes más vállalkozások, más iparágak üzleti modelljét leképezni és abból adaptálni a sajátjába.

Ha pedig a saját szervezetében bemutatja a munkatársainak, akkor közösen tudnak ötletelni, beszélgetni arról, hogy mit tudnak tenni annak érdekében, hogy tovább fejlődjön a cég és egy közös nyelvként tudnak beszélgetni a vállalkozásról.

Tehát az üzleti modellezés segítségével sokkal tudatosabban tudunk akár termékként is gondolkozni a saját vállalkozásunkról. 

M.T.: Mikor kell összeállítani az üzleti modellt?

S.Cs.: 

Ha van egy jó üzleti ötletünk és át akarjuk látni, meg akarjuk vizsgálni, hogy mindenre gondoltunk-e és a különböző vállalkozási területeket összhangban vannak-e egymással. Egy jól megalkotott modell segítségével könnyebben tudunk hitelhez vagy befektetői tökéhez is jutni.

Nagy változás van a vállalkozás előtt. Tehát, ha valamilyen új dologba vagy a korábbiaktól eltérő megoldásra készül a vállalkozó. Ekkor segít meghozni a döntést. Vagy amellett, hogy belevág, vagy amellett, hogy az úgy abban a formában nem megoldható és képes már meglátni, hogy mi hiányzik még, mit kell megoldani ahhoz, hogy ez a nagy lépés biztonságos és kellően átgondolt legyen.

Ha valami baj van a cégben. Ha valamiért lelassult, ha valamiért nem úgy mennek a dolgok mint korábban és nem érti a vállalkozó, hogy hol a hiba.

Általában véve, pedig jó, ha a kidolgozott modell vászna, ki van rakva a falra és így fókuszban van és folyamatosan tud dolgozni rajta a vállalkozó.

 

M.T.: Hogyan látod a hazai KKV-k, hogy állnak vállalkozásuk üzleti modelljével?

S.Cs.: Sokan használják és sokan ismerik is részben, de pontos definíciót vagy fogalmat nem tudnak hozzá társítani és sokszor téves feltételezéseket kapcsolnak hozzá. Éppen ezért tartom az  előadásokat, hogy megmutassam ennek a témának a teljes elméleti hátterét és a résztvevők a gyakorlatban is ki tudják próbálni, meg tudják tapasztalni a hasznosságát.

 

M.T.: Mivel jobb egy olyan vállakozás mely rendelkezik üzleti modellel, mint amelyik nem?

S.Cs.: Mindegyik vállalkozás rendelkezik modellel. A kérdést úgy pontosítani, hogy az a vállalkozó, amelyik tudatosan átgondolja ózleti modelljét, olyan perspektívából képes vizsgálni a cég működését, aminek a segítségével gyorsabban és hatékonyabban tud döntéseket hozni, jobban meglátja a lehetőségeit és a hiányosságokat, kepés a vállalkozás részei közötti összefüggéseket és hatásokat optimalizálni, így máris egy fejlettebb és versenyképesebb vállalkozást tud felépíteni, hiszen érti, hogy mit miért csinál.

 

M.T.: Miben tudsz segítséget nyújtani azon vállalkozóknak, akik most terveznek vállalkozást indítani?

S.Cs.: Örömmel segítek induló vállalkozásoknak, mert akkor még minden képlékeny és az elmúlt évek felgyülemlett tapasztalata alapján biztosan állíthatom, hogy találunk olyan területet, amit nem kellően gondolt át és végül egy komplett rendszerbe tudjuk rakni a vállalkozásukat. Ezt megelőzően én szoktam javasolni, hogy beszéljük át a vállalkozás küldetését, értékrendjét, célkitűzéseit, készítsünk egy piaci elemzést és keressük meg a vállalkozás stratégiai erősségét.

 

M.T.: Miért célszerű külső tanácsadóhoz fordulni üzleti modell építése esetén?

S.Cs.: Az egyik fő szabály a modellezés során, hogy mindig csapatban dolgozz. Ugyanis itt is létezik ugyanaz az erő, ami a brainstorming módszernél. Egyszerűen két ember már sokkal több, jobb és hatékonyabb megoldást tud megtalálni, mint ha egyedül vág bele az ember. Másrészt pedig egy külső tanácsadó nem érintett érzelmileg a kérdésben, így tud olyan meglátásokat belevinni, tud olyan kérdéseket feltenni, ami más megközelítést, perspektívát hoz be, illetve a tanácsadó mindig dobozon kívül van, tehát eleve más szemszögből látja a kérdést. Nyilván a tanácsadó tapasztalata, jártassága és felkészültsége sok lendületet, energiát és nagyobb biztonságot tud nyújtani.

 

M.T.: Mit üzensz a vállalkozóknak?

S.Cs.: Három fontos üzenetem van a vállalkozók számára.

Az első, hogy mindig írják vagy rajzolják le a modellt, még akkor is ha az gondolják, hogy meg tudják jegyezni.

A második, hogy ne feledjék, egy modell sosincs kész, mindig változik.

A harmadik, hogy figyeljenek arra, hogy ne modellezzék túl a dolgot, mert akkor a megvalósítás sokkal nehezebb lesz.

Köszönöm Csaba, hogy időt szakítottál az interjúra. Következő interjú jövőhéten csütörtökön jelenik meg.

Nem szeretne lemaradni róla? Íratkozzon fel hírlevelemre. Jobb oldalt találja a Felíratokzási boxot.

Sikeres vállalkozást kívánok!

 

Néhány fontos információ Üzleti Modell Építéssel kapcsolatban 

Üzleti modell építés 1x1 innen töltheti le: ÜMÉ 1x1

Üzleti modell építésről Csaba által vezetett blogot itt találja: Üzleti Modellek Blog

Kérdése van üzleti modell építéssel kapcsolatban? Vegye fel a kapcsolatot Sánta Csabával: info@uzletimodellek.hu